School routeGaat uw kind naar een nieuwe school of gaat uw kind voor het eerst naar een andere sportclub? Vaak weten de kinderen niet hoe ze moeten fietsen, je kan ze hierbij helpen! Fiets een paar keer samen, zo ken jij zelf ook de route. Verken de straten, stoplichten en kruispunten. Wijs mogelijke gevaren aan zodat je kind er van weet. Door samen de route te fietsen help je niet alleen je kind, maar ook jezelf. Zo weet je hoe je bijvoorbeeld naar een ouderavond zou moeten fietsen.

Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen het meeste leren van mensen die veel voor hun betekenen. Ouders betekenen veel voor kinderen, dus leren de kinderen door de ouders de route het beste kennen. Ook moet je jouw kinderen zo min mogelijk naar school toe brengen, door dit ”verwende” gedrag zijn ze niet gewend om zelfstandig naar school te gaan. Als kinderen niet zelfstandig naar school toe gaan is het ook lastiger om beslissingen te nemen in het verkeer. Ook is beslissingen nemen niet alleen lastiger, het deelnemen aan het verkeer wordt ook lastig gemaakt.

Ruim twintig jaar geleden fietste om en nabij de tachtig procent van de kinderen naar school, tegenwoordig is dit nog maar de helft. Dit is ook slecht voor de gezondheid, dit geldt natuurlijk niet voor allemaal. Het is goed voor je als je per dag gemiddeld een half uur beweegt, vaak is een ritje naar school dus al voldoende. Ook is de beleving van ouders vaak incorrect, zij zeggen dat de verkeersinrichting onveilig is om de scholen heen. Dit is onjuist, de inrichting van de infrastructuur is zo geregeld, dat het juist extra veilig wordt gemaakt en de verkeersrisico’s tot bijna een nulpunt worden gebracht. Buiten de bebouwde kom liggen bijna alle fietspaden los van de weg. Er zit meestal ruim een meter berm tussen.