Sinds 2006 kun je ieder jaar in juni meedoen aan de Alpe d’HuZes. Een sportief evenement dat in 2005 bedacht is door een groepje vrienden die een leuke uitdaging zochten. Een keer de Alpe d’HuZes, een bekende beklimming in de Tour de France, bedwingen leek ze wel wat. Ze besloten zich te laten sponsoren en het geld te doneren aan het KWF Kankerbestrijding. Ze hanteren een antistrijkstokbeleid, waardoor alle sponsorgelden besteed worden aan kankeronderzoek. Het evenement is uitgegroeid 66 deelnemers in 2006 tot maar liefs 8000 deelnemers in 2012. Doordat er in 2013 onzekerheid bestond over het antistrijkstokbeleid daalde het aantal deelnemers sindsdien flink maar er doen nog altijd een ruime 5000 mensen mee. In totaal is er al zo’n 118 miljoen opgehaald met dit mooie initiatief. In de jaren is het evenement niet meer alleen gericht op fietsers, ook lopend kan je nu meedoen.

Meedoen

Als je een keer mee wilt doen is het belangrijk dat  je je tijdig inschrijft via de website www.opgevenisgeenoptie.nl de inschrijvingen starten in oktober. Er is eerst een voorinschrijving voor diegene die vorig jaar tenminste 2.500 euro aan sponsorgelden bij elkaar hebben gefietst. Daarna begint de reguliere inschrijving, deze sluit na de vijfduizendste inschrijving, of uiterlijk 1 maart. Het inschrijfgeld bedraagt 125 euro, hiervoor krijgt je onder andere een gepersonaliseerd kledingset. Van iedere deelnemer wordt verwacht dat  je je uiterste best doet om tenminste 2.500 euro in te zamelen voor het goede doel. Hiervoor kan je gebruik maken van de website van de organisatie en social media.

Gezondheidsverklaring

Om mee te doen heb je behalve een hoop wilskracht en voldoende sponsoren, natuurlijk ook een goede conditie nodig. Om te mogen starten moet je dan ook een gezondheidsverklaring van een arts overhandigen die niet ouder is dan een jaar.

Mooie ervaring

Buiten het feit dat je een geweldige sportieve prestatie neerzet als je 6x de Alpe d’huez beklimt op je fiets, neem je ook deel aan een emotioneel evenement. Een overweldigend saamhorigheidsgevoel met alle deelnemers maakt dat je echt voelt dat je samen met deze mensen echt een verschil maakt. En dat jij je steentje bijdraagt aan de missie van de organisatie, geen sterfgevallen meer door kanker.